top of page

Arı, balı nasıl üretir?

Nektar, kaynağından alındığında yaklaşık %80 oranında su içeren şekerli bir sıvıdır. Arı, kendi metabolizması ile balı değerli hale getirir. İçine eklenen enzimlerle bir çok faydalı maddenin sentezlenmesini sağlar ve şifayı sofralarımıza taşır. Peki bu nasıl olur, kısaca özetleyelim;


  • Nektar, çiçekli bitkilerde nektaryum denilen yapılar tarafından salgılanır.

  • Nektarın temel kaynağı fotosentez sonucu oluşan besinlerdir.

  • Karbonhidrat (sakkaroz, glikoz, fruktoz), protein (amino asit), yağ ve organik asitleri içerir.

  • Toplayıcı arılar nektarı çiçekli bitkiden alır ve bal midesi olarak tanımlanan bölümde depolar. Bu aşamada enzimler sayesinde büyük şekerler basit şekerlere parçalanmaya başlar.

  • Toplayıcı arılar topladıkları nektarı kovandaki işçi arılara aktarır.

  • Kovandaki işçi arılar toplayıcı arılardan aldıkları nektarı yaklaşık 15-20 dakika boyunca geri çıkarıp tekrar içer.

  • Bu süreçte enzim içeren salgılar nektarla karışmaya ve nektarın yapısındaki sakkaroz glikoza ve fruktoza dönüşmeye devam eder.

  • Daha sonra kovandaki işçi arılar nektarı bal peteklerine aktarır.

  • Balın olgunlaşması için suyu uzaklaştırılmalıdır, arılar bunu kovanda kanat çırparak sağlar (böylece nem oranı %20'nin altına düşer).

  • Olgunlaşan bal hasat edilmeye ve tüketilmeye hazırdır.


Kaynak:

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/arilar-nasil-bal-yapar-balin-yapisinda-hangi-maddeler-var

bottom of page