top of page

BALDA "DİASTAZ AKTİVİTESİ"


BAL TÜKETMEK İSTİYORUM AMA PİYASADAKİ ÜRÜNLERDEN HANGİSİNE NASIL GÜVENECEĞİM?


Balın kalitesini belirleyen özelliklerden biri olan diastaz sayısı ile tükettiğimiz gıdayı yakından tanımaya ne dersiniz?

Eğer bir ürün satın alırken neye dikkat etmemiz gerektiğini bilirsek, karşılaştırma yapma imkanımız olur. Biz, bu güveni inşa edebilmek için ürünlerimizle ilgili tümüyle şeffaf olmaya gayret ediyoruz. Tüm sorularınıza en kısa sürede ve açıkça yanıt vermeye çalışıyoruz.

Balın kalitesine dair çokça bilgi kirliliği, abartılı ürün reklamları ve sahte olmadığı vurgulanan pek çok ürün piyasada. "Peki nasıl ayırt ederiz?" sorusu bu noktada karşımıza çıkıyor.

Daha önce @babaminkovani Instagram sayfamızda paylaştığımız bu bilgilerin blog sayfamızda da bulunmasını istedik. Böylece istediğimiz her an başvurabileceğimiz anlaşılır ve kısa notlar bir tık daha yakın olacak.

Keyifli okumalar dileriz, soru ve katkılarınızı yorumlarda bizimle paylaşırsanız çok mutlu oluruz :)



Balın içeriğini oluşturan en önemli ve en ilginç bileşenler enzimlerdir. Enzim aktiviteleri balın biyolojik değerine katkıda bulunmaktadır. Enzim içeriği, balı diğer tatlandırıcı ürünlerden ayıran özelliktir.

Enzimler balın tazeliğinin ve yaşının en iyi göstergesidir. Bal az oranda değişik enzimler içermektedir. Bunlar;

  • diastaz (α- ve β-amilaz)

  • invertaz (α- glikozidaz)

  • glikoz oksidaz

  • düşük oranda katalaz ve asit fosfataz,

olarak sıralanabilir.


DİASTAZ Değeri Hangi Etkenlerle Değişir?


Balın enzim miktarı;

  • işleme,

  • ısıtma

  • uzun süreli depolama ile azalmaktadır.

Balın içeriğindeki enzim miktarına etki eden bir diğer faktör ise, koloniye bağlı özelliklerdir. Diastaz ve invertaz bala balarıları tarafından eklenmektedir.

Balarıları, topladıkları nektarı, kendi salgılarıyla karıştırır; kovanda nektar, petek gözlerine doldurulmadan önce arıdan arıya aktarılırken, balın olgunlaşmasını kolaylaştıran daha fazla salgı eklenmektedir.

Bu süreç sonucunda eklenen enzim miktarı, balarılarının yaşı, fizyolojik evresi ve beslenmesi, koloninin gücü, sıcaklık, nektar akışına bağlı olarak değişmektedir.


Bal Tebliği'nde DİASTAZ Değeri çam balı için en az 8 olmalıdır.


Babamın Kovanı Çam Balı için bu değer son analizler ile 20,90 ds/dn olarak tespit edilmiştir. Yani istenilen alt limitin 2,5 katından daha fazladır.

bottom of page