Bilenler bilir, bizim @bhrtgy'in senelerdir yaptığı bir elmalı turta tarifi vardır, ölçülere bağlı kalırsanız tutmama şansı yok. Bu tarifte şeker yerine bal kullanmak için bir deneme yaptı.
Hayaller turta & Hayatlar kek
Tarifte elmalı harcı turta hamuru pişmeden üzerine yerleştiriyoruz. Peki ne oldu? Kabartma tozunu hamura eklemeyi unutunca, elmalı harç da hamurla birleşince sonucu nasıl toparlarız derken...
Kabartma tozunu sürece dahil edebilmek için tim malzemeyi karıştırıp, biraz daha un ekleyerek normal kek hamuru kıvamından bir tık daha katı bir hamur elde edip yağlanmış firin tepsisine serdim ve pişirdim.
Kısa pişme süresi sağlamak amacıyla bunu uyguladım, sonuç başarılı.
Ölçülere gelince;
• 2 yumurta sarısı
• 6 yemek kaşığı #babaminkovani #suzmecicekbali
• 1 paket kabartma tozu
• 1 su bardağı beyaz un
• 2 su bardağı siyez unu #tellioglu
• 150g tereyağı
• 4 orta boy elma
• 2 tatlı kaşığı tarçın
• 1 su bardağı çekilmiş ceviz ve badem (çiğ)
• Tepsiyi yağlamak için sıvı yağ
• Üzerine tercihe göre susam
Turta tarifini yeniden deneyeceğim ancak kek için önce sıvılar karıştırılır. Sonra katılar ve en son elma rendesi eklenerek hamur hazırlanır, 200C fırında 25dk pişirilir. (Pisme süresi fanlı fırın kullanılsaydı ya da turta olsaydı daha kısa sürecekti.)
Bal ısıtılınca HMF ( hidroksimetilfurfural) değeri artarken, invertaz aktivitesi bir miktar düşecektir. Bu istenmeyen bir durum aslında. Yine de HMF değeri diğer bazı gıdalarda da (süt,şeker, un,vb.) ısı ile arttığından mümkün olduğunca kısa süreli ısıya maruz kalması sağlanarak sağlık açısından dezavantajlı bir gıdaya donusturmemek gerekir diye kendimce yorumluyorum. Önceliğimiz elbette balın pişirilmeden tüketilmesi olsa da,rafine şeker yerine işlenmemiş bal kullanılarak da tatlı krizlerine çözüm bulmak isteyenler için alternatif. Yine de balın ısıtılınca özelliğini yitirdiğini söylemeden geçemeyeceğiz. Denemek isteyenlere simdiden afiyet olsun 🤗
Comments